Foto: Cleis Nordfjell/TT

Läkare körde berusad – får prövotid

Uppdaterad
Publicerad

Med nästan 2 promille alkohol i blodet körde läkaren in i mitträcket på E4 utanför Örnsköldsvik. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat om en treårig prövotid.

Nämnden konstaterar att läkaren har en historia av alkoholmissbruk. 2004 hade han också en prövotid, detta efter att han varit berusad av alkohol eller droger på arbetsplatsen. Dessutom hade han ett skarpladdat hagelgevär i lokalen och barnporr på arbetsdatorn.

Drack i jourrummet

Förutom rattfylleriet framkommer det av utredningen att ambulans tillkallats minst två gånger efter att mannen i berusat tillstånd ramlat och slagit huvudet. Vid tillfället för rattfylleriet, som inträffade 2017, erkänner läkaren att han druckit i jourrummet och sedan tagit bilen.

Ångermanlands tingsrätt dömde läkaren till två månaders fängelse.

Blod- och urinprov

Ansvarsnämnden har nu kommit fram till att det kan befaras att läkaren inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande. Mannen ska nu under prövotiden bland annat ha regelbunden läkarkontakt och lämna blod- och urinprov.

Läkaren har arbetat inom Landstinget Västernorrland men är hemmahörande i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.