• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Foto: TT

Läkare skrev ut narkotika till sig själv

En Sundsvallsläkare som skrivit ut stora mängder narkotiska preparat till sig själv får nu en prövotid på tre år.

Utredningen kring läkaren startade efter att ett apotek i Sundsvall anmält att något inte stod rätt till med läkarens receptskrivande.

Mängder av tabletter

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, har gjort en utredning som visar att läkaren under en period av fem månader skrev ut över 1 600 tabletter av olika narkotiska preparat till sig själv. Läkaren har själv uppgett att han hade ett beroende av läkemedel och att han är ”normal” på doser som skulle leda till medvetslöshet hos en annan person. Han hade även problem med sin konsumtion av alkohol.

Anmälde sig själv

I våras ansökte läkaren själv om att hans rätt att förskriva narkotiska preparat skulle dras in, vilket också skedde. Han har även sökt vård för sina missbruksproblem.

IVO ser allvarligt på att hälso- och sjukvårdspersonal missbrukar alkohol och narkotika. Detta eftersom det utgör en stor risk för patientsäkerheten.

Ska få vård

Ansvarsnämnden har nu beslutat att ge läkaren en prövotid på tre år. Under den tiden ska han få behandling för sitt missbruk och regelbundet lämna blod- och urinprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer