Läkaren dömdes för våldtäkt mot barn – fick norsk läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren vid en vårdcentral i Västernorrland, dömdes förra året för sexbrott mot en minderårig. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, rekommenderar att mannens svenska läkarlegitimation dras in. Då ansökte han och fick norsk legitimation.

Läkaren dömdes 2019 till fängelse för våldtäkt mot barn. Han överklagade till högsta instans, men Högsta domstolen nekade prövning och hovrättsdomen, tre års fängelse, fastställdes.

Samtidigt som rättsprocessen pågick ansökte hade läkaren om läkarlegitimation i Norge och beviljades sådan, det berättar Sundsvalls Tidning.

Enligt tidningen ska IVO ha uppmanat Hälso och Sjukvårdens Ansvarsnämnd, HSAN, att återkalla läkarens legitimation. Norsk sjukvård ingår i ett varningssystem gemensamt för de nordiska länderna där myndigheten får kännedom om indragna legitimationer. Också i Norge är det praxis att läkare förlorar legitimationen efter en våldtäktsdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två åtalade för våldtäkt mot barn

Mer i ämnet