Västernorrlands landshövding Berit Högman tycker det är märkligt att länets skogsägare inte får ta del av de stödpengar Skogsstyrelsen föreslagit att staten ska ge ut. Foto: Jennie Johansson/SVT

Landshövdingen: ”Varför blev länet utan brandpengar?”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan föreslog Skogsstyrelsen att markägare i tre län som drabbades av sommarens skogsbränder ska få dela på 72 miljoner kronor.

Men Västernorrland blev utan pengar och nu undrar landshövding Berit Högman varför.

Den 9 oktober presenterade Skogsstyrelsen ett förslag till regeringen på hur branddrabbade skogsägare i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län ska kompenseras. 72 miljoner kronor ska gå till fyra typer av stöd för kostnader som försäkringsbolagen inte ersätter.

– Sommarens bränder satte stor press på skogssektorn och innebar också personliga tragedier. Vi bedömer att det stöd vi föreslår skulle ha en lindrande effekt och samtidigt stimulera till att få ut virket ur skogen snabbt innan en massförökning av skadeinsekter riskeras, sade Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist då.

Tre frågor i ett brev

Nu vill Västernorrlands landshövding Berit Högman veta varför Västernorrlands skogsägare inte får del av det statliga stödet. I ett brev till Herman Sundqvist ställer hon tre frågor: 

”Hur har bedömningen/avgränsningen gjorts, att länen Jämtland, Gävleborg och Dalarna utgör en lokal/regional skogssektor och virkesmarknad och att alla bränder inom dessa ska utgöra stödområdet?”

”I rapporten lyfts återkommande att en viktig parameter för stödet är hur stor påverkan branden haft på lokalsamhället.  Jag undrar jag hur ni resonerat när ni väljer bort lokalsamhället där en 400 ha stor brand har härjat (Örnsköldsvik). I min värld borde detta rimligtvis räknas till ett samhälle som påverkats mycket av branden. Vad är motivet till att detta lokalsamhälle prioriteras bort?”  

”Som jag förstår är syfte och mål med stödet att säkerställa att det brandskadade virket i så stor utsträckning som möjligt tas ut ur skogen för att minska risken för skogskadeutbrott. Skulle då det inte rimligen vara så att man väger in parametern storlek/mängden brännskadat virke lokalt och riktar stödet dit?”

Marknaden påverkades

SVT Västernorrland har tidigare varit i kontakt med Sören Petersson, vd för Holmen Skog som äger den mesta marken vid den största branden i länet, Brattsjö. Han tycker att Skogsstyrelsens förslag i grunden är bra och att man inte kunnat göra så mycket bättre avgränsningar.

– Visst hade vi gärna fått ta del av stödet men samtidigt är det fullt rimligt att det går till de mest drabbade områdena. Infrastrukturen och marknaden påverkas på ett helt annat sätt där nere, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.