• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Landstinget: ”Fortsatt stora utmaningar”

Stora utmaningar väntar och den största är rekryteringen av personal. Det skriver landstinget i sin budget och verksamhetsplan för de närmaste tre åren.

Specialistsjukvården i länet – de tre sjukhusen – kostar 5,4 miljarder att driva och mer än hälften går till kostnaderna för egen och inhyrd personal. I planen konstateras att fokus måste läggas på fyra områden: Att bryta kostnadsutvecklingen avseende inhyrd personal, egen personal, läkemedel och köp av vård.

”Staffettkostnaderna måste minskas”

Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens möte på torsdagen yrkade Gunnar Fors (V) att särskild tyngd måste läggas på att minska stafettkostnaderna vilket enligt honom kräver att landstinget lyckas öka förtroendet bland personalen. 
Enligt Fors handlar det om bättre arbetsmiljö, dialog med personalen och utvecklingsmöjligheter i yrket.

Akutkirurgin nämns inte

Gunnar Fors ifrågasätter också den kritiserade länsklinikorganisationen samt att akutkirurgin i Örnsköldsvik inte är omnämnt i budgetförslaget.

Förvaltningsdirektören Nina Fållbäck-Svensson som tagit fram budgeten och verksamhetsplanen konstaterar emellertid att arbetet att samordna vården inom länsklinikerna fortsätter. Samtidigt konstateras att det arbetet går att effektivisera ytterligare.

Den omdiskuterade insatsplanen som fått stora konsekvenser vid Sollefteå sjukhus beräknas reducera kostnaderna med 70 miljoner de kommande åren.

Tvärpolitiskt utspel i sjukhusfrågan

I samband med dagens möte i HSN gjordes en tvärpolitiskt utspel med krav på ”en skyndsam lösning på den akuta situationen för kirurgin i Örnsköldsvik”. Bakom kravet stod fyra ledamöter, förutom vänsterns Gunnar Fors även Roger Byström, centern,  Zofia Henriksson (M) och Henrik Sendelbach, (KD).

De fyra menar att det även krävs en lokal ledning på plats vid sjukhuset i Örnsköldsvik, en sjukhuschef som ska ges uppdraget att samordna och utveckla verksamheten.

Utspelet las som en anteckning till protokollet i samband med sammansträdet i HSN under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer