Anna-Karin Drewsen från psykiatriska länskliniken inväntar ett politiskt beslut om sprutbytesprogram Foto: SVT

Landstinget Västernorrland utreder sprututbyten

Publicerad

Frågan om sprututbyten är aktuell sedan kommunernas möjlighet att säga nej togs bort i början av mars.

Landstinget Västernorrland tillhör de i landet som idag inte har något program för sprututbyte för narkomaner. Sprututbyten gör det möjligt för missbrukare att få rena sprutor och minskar risken för spridning av blodsmitta. Många landsting är på väg att införa sprututbytesprogram. Även i Västernorrland håller man på att utreda möjligheten.

– Frågan har ju kommit eftersom den har varit aktuell. Men eftersom det måste vara ett politiskt beslut så är det ju det som vi får invänta. Vi har inte i det här länet uppbyggt någon beroendeverksamhet som skulle kunna åta sig det här så det är i så fall något helt nytt. Om det ska ligga inom psykiatrin eller någon annan länsverksamhet, det vet jag faktiskt inte, säger Anna-Karin Drewsen som är tillförordnad verksamhetschef inom psykiatriska länskliniken i Sundsvall. 

Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen rekommenderar sprututbytesverksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.