Landstinget flaggar för skattehöjning

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget kan behöva avveckla vissa verksamheter och höja skatter och avgifter för att komma till rätta med det stora underskottet.

Landstingets underskott i kombination med en för snabb kostnadsutveckling har lett till att man måste göra åtgärder för att spara en halv miljard kronor. Resultatet för 2014 visar på ett underskott på 231 miljoner kronor. Och prognosen visar på att utgifterna kommer öka med runt 100 miljoner de närmaste åren.

På en presskonferens i dag meddelade landstinget att man inte kan utesluta höjningar av skatter och avgifter. Man säger också att det kan bli akuellt att avveckla vissa verksamheter.

– Vi vill ta ansvar redan i början av mandatperioden vi kan inte vänta, säger landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

Inget beslut kommer dock kunna tas förrän i Landstingsfullmäktige i november.

”Vill visa vem som bestämmer”

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) säger till SVT Mittnytt att han har svårt att kommentera sakinnehållet i förslaget eftersom han bara fått det presenterat för sig helt kort på morgonens möte med finansutskottet. Han är inte nöjd med hur majoriteten hanterat frågan.

– Tidigare har alltid alla beslut varit förankrade även hos oppositionen. Nu tycks Strömqvist vilja visa vem som bestämmer, säger Wahlberg.

Han är dock nöjd med att inget beslut tagits om skattehöjning och att man inte rör den pågående omorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.