Öviksläkarna Leif Ehlin och Lars Rocksén är starkt kritiska till landstingets kommunikationsplan Foto: Anna Quayle

Landstingskrisen: Håll facken utanför

Uppdaterad
Publicerad

Politiker har fått direktiv att inte lova något och att hålla medarbetare och fack utanför.

Dokumentet som spridits bland politiker och chefstjänstemän i landstingsledningen har från fackligt håll tolkats som ett sätt att bromsa debatten om landstingskrisen. Landstingsledningen utreder nu en rad besparingar som berör de tre akutsjukhusen i länet och i april väntas landstingsfullmäktige fatta de avgörande besluten.

Ilslka bland läkare

Tonläget i debatten är redan hög och i dagarna har ett dokument blivit känt som retat upp de fackliga organisationerna. Det handlar om en kommunikationsplan som beskriver hur politiker och landstingsledningen ska sköta informationen. ”Vi lovar intet”, står det samtidigt som det utgått direktiv att kontakterna mellan politikerna och medarbetare samt fackliga organisationer ska begränsas. ”Måste begränsas”, är den exakta formuleringen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Dokumentet heter ”krångelgruppen”. Läkarna menar att det syftar på just läkarfacket och deras arbete att ta fram alternativa lösningar i förändringsarbetet.

– Oerhört upprörande. Det här liknar inget vi tidigare sett, säger Lars Rocksén i Ångermanlands Läkarförening. Den här typen av direktiv strider mot grundläggande principer för den offentliga debatten. Det handlar om yttrandefrihet, meddelarfrihet och andra okränkbara demokratiska värden.

Lövgren till försvar

Landstingsrådet Erik Lövgren (S) menar att läkarfacket i Ångermanland överreagerar på formuleringarna i kommunikationsplanen. Munkavle vill han inte alls kännas vid, men medger samtidigt att situationen med två läkarföreningar, en i Ångermanland och en i Medelpad, innebär en del komplikationer i kommunikationen.

– Det är inte bra när tusentals olika förslag bollas utan att hanteras på rätt ställe i organisationen, menar Lövgren.

– När jag skriver krångelgruppen är det faktiskt oss själva i majoriteten jag beskriver. Vi måste hitta metoder att kanalisera frågeställningar och förslag så att de hamnar rätt i organisationen. Om vi inte kan hantera det under den här förändringsprocessen finns det risk för kortslutning och det vill jag självklart undvika, säger Lövgren.

Läs mer om bakgrunden till stridigheterna i landstingspolitiken här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet