Foto: TT bild

Lång kö till motorsågskurs

Uppdaterad
Publicerad

Skogsarbete är farligt. Mest olycksdrabbade är dom som jobbar med motorsåg. Från årsskiftet riskerar arbetsgivaren böter för anställda som saknar utbildning. Därför står just nu tusentals på kö till kurserna för motorsågskort.

Varje år inträffar ett hundratal olyckor med motorsåg, under de fem senaste åren har det skett tolv dödsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det innebär att motorsågen är inblandad i många fall av allvarliga arbetsplatsolyckor.

Det är också Arbetsmiljöverket som ligger bakom kraven på utbildning för att få hantera motorsåg professionellt. Kravet har funnits sedan 2012, men först i år går alla dispenser ut.

Uppvaknandet kom plötsligt och det är skälet till att det är stor efterfrågan på kurser till motorsågskort. Vi träffar en grupp ute i skogen i Bondgryttjen, Norrhassela. Det är en brokig skara, alls inte bara skogsarbetare utan här finns några som behöver motorsågskortet för jobbet på värmeverket i Ånge, en annan är träskulptör och en tredje är där helt privat.

– Jag ska köpa och ta ner några träd på min grannes tomt och det innebär att jag måste ha kortet, säger Greger Örjestål.

Precis som ett vanligt körkort har motorsågskortet olika behörigheter. För att få fälla träd krävs B-kort och för att ta hand om vindfällen krävs C-kort.

Lotta Boholm Wall är träskulptör och var tveksam till kursen till en början.

– Det kostar ju en del, men nu när jag gått kursen inser att den är väldigt bra med tanke på säkerheten.

Och kursen kostar en hel del. Priserna varierar mellan olika kursanordnare. Hos Skogsstyrelsen får man betala mellan 5000  och 10 000 kronor beroende på hur omfattande kursen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.