Längskidåkaren Ebba Andersson från Sollefteå är en av 18 uttagna med anknytning till Västernorrland som får åka till OS i Sydkorea. Foto: SVT

Västernorrlänningarna som åker till OS

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska truppen till OS-festen i Sydkorea är klar. 18 idrottare med anknytning till länet är uttagna för att representera Sverige.

Vinter-OS 2018 äger rum 9-25 februari i sydkoreanska Pyeongchang.

Klockan 20.00 på söndagskvällen är det formellt deadline för den svenska truppen. Men det ska mycket till om något ytterligare namn ska tillkomma i det här läget. Tre Kronor som länge hade två forwardsplatser öppna i truppen meddelade i fredags att även de är fyllda.

18 vinteridrottare som på olika sätt har anknytning till Västernorrland har fått positivt besked från SOK, Sveriges olympiska kommitté. Av dem är det två tjejer som sticker ut lite extra: Sandra Näslund och Charlotte Kalla.

Sandra guldfavorit

Sandra Näslund från Kramfors har dominerat världscupen i skicross totalt den här säsongen och framstår för närvarande som Sveriges allra största guldhopp i Sydkorea.

Charlotte Kalla – som är född i Tärendö i Norrbotten och tävlar för Piteå Elit men som bor och tränar i Sundsvall – har stått för sin starkaste säsonginledning på flera år och är favorit på specialdistansen 10 kilometer fritt.

Många hockeyspelare

Det svenska herrlaget i curling där Niklas Edin från Sidensjö är kapten och där Härnösandsfödde Henrik Leek också ingår tillhör även de guldkandidaterna.

Annars är det hockeyn som dominerar bland de uttagna; av de totalt 18 är åtta hockeyspelare.

Här är alla västernorrlänningar i OS, i skrivande stund:

Ishockey:

Sarah Berglind, Johanna Olofsson, Erica Udén Johansson, Annie Svedin, Olivia Carlsson, Erika Grahm, Erik Gustafsson och Anton Lander.

Längd:

Ebba Andersson och Charlotte Kalla.

Skidskytte:

Fredrik Lindström och Sebastian Samuelsson.

Curling:

Niklas Edin, Henrik Leek och Sofia Mabergs.

Alpint:

Lisa Hörnblad.

Snowboard / slopestyle:

Niklas Mattsson.

Skicross:

Sandra Näslund.

OS-uttagna idrottare av andra nationaliteter som just nu är verksamma i Västernorrland är bland andra de norska hockeyspelarna Martin Röymark (Modo) och Henrik Haukeland (Timrå) samt amerikanskan Sidney Morin, Modo Hockey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.