Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Man känner sig som att man står i operationssalen, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef, ortopedi. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Sundsvalls sjukhus först i Sverige med VR-operationer

Publicerad

– Den här tekniken är användbar både för nya läkare och för oss som arbetat länge. Man lär sig flödet på ett helt nytt sätt, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef för ortopedi i Västernorrland.

Sjukhuset har investerat i en nytt verktyg där de kan träna på ett realistiskt sätt.

– Det känns precis som att man står i en operationssal, alternativet att förbereda sig för en operation är ju annars att läsa på, här får man flödet presenterat för sig på ett helt annat sätt, berättar Johan Nilsson.

Han tror att operationer med många verktyg och moment är särskilt bra att öva på i virituell verklighet. Det är en datateknik som simulerar verkliga eller påhittade miljöer. Man kan uppleva VR med ett slags glasögon och handkontroller. VR-glasögonen känner av åt vilket håll man riktar blicken och visar då bilder av modellen i motsvarande riktning. Det innebär att man kan betrakta modellen från olika håll genom att t ex vrida eller luta på huvudet.

Framtidens vård

– Jag kom över det här när jag skulle titta på framtidens vård och vad som kommer att krävas. Det är ett amerikanskt bolag som utvecklat programmet och dom blev mycket förvånade när jag ringde från Sverige och var intresserad, säger Anders Söderlind, projektledare FUI, Länssjukhuset Västernorrland.

Positivt

Programmet presenterades på fredagsmorgonen för ortopediläkarna. Mottagandet blev positivt.

– Äntligen!, sa dom. Vi har inte satt upp någon bokningslista än men jag tror det kommer att vara fullbokat. Alla länets ortopeder kommer att få tillgång till att öva i VR, säger Johan Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer