Länsstyrelsen ställer nya krav på Nouryons kloratfabrik i Alby

Publicerad

Nu ställer länsstyrelsen nya krav på företaget Nouryon som driver kloratfabriken i Alby, ytterligare undersökningar av såväl gamla som pågående miljöproblem ska redovisas och innan året är slut ska en riskbedömning av det hårt förorenade området göras.

Området kring kloratfabriken i Alby toppar länsstyrelsens lista över förorenade områden i Västernorrlands län och när länsstyrelsen och Vattenmyndigheten nyligen var på plats i Alby framkom delvis en ny bild av situationen.

– I ytterområdena på den här föroreningssituationen är halterna nedåtgående men inom området är trenderna lite motsägelsefulla, de går både upp och ned, säger Sören Thor på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Dioxin i grundvattnet

Det är bland annat hur transporten av extremt giftiga ämnesgrupper som dioxin sker i grundvattnet som länsstyrelsen nu vill ha en bättre bild av, men också de diffusa utsläpp av sexvärt krom som pågått under lång tid. I dagsläget vet man inte hur spridningen ser ut och nu ställer länsstyrelsen krav på Nouryon att under det här året ta fram ytterligare information för att man ska kunna bedöma riskerna.

– Vi behöver få bolaget att genomföra de här slutliga undersökningarna och riskbedömningen under 2019 för att kunna fatta beslut om eventuella åtgärder som behöver vidtagas, konstaterar Sören Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Mer i ämnet