Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är inget man förändrar över en natt” säger länsrådet Daniel Gustafsson om uppdraget att få fler kvinnor ut på arbetsmarknaden. I klippet berättar han mer om uppdraget. Foto: Abdullatif Haj Mohammad

Uppdraget: Öka utrikesfödda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

Publicerad

Länsstyrelsen Västernorrland leder arbetet att ta fram en plan för att öka utrikesfödda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Projektet är ett samarbete mellan flera myndigheter.

– Vi behöver räcka till för alla oavsett om man är född i Sverige eller inte, säger Daniel Gustafsson, länsråd.

Arbetsförmedlingens statistik från maj 2022 visar att 1330 kvinnor med utländsk bakgrund är inskrivna på Arbetsförmedlingen i Västernorrland i mer än sex månader. Av dem är 1044 inskrivna i mer än 12 månader och 657 personer i mer än 24 månader. 

Länsstyrelsen Västernorrland har fått ett statligt uppdrag att samordna alla länsstyrelser i landet, för att ta fram en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Det ska bland annat ske genom ökad kunskapsöverföring och förbättrad samverkan både lokalt och nationellt.

Stora skillnader

– Det ser väldigt olika ut, många utrikesfödda kvinnor kommer in på arbetsmarknaden och jobbar väldigt tidigt, men andra har lång väg att gå. Det kan vara att man har låg utbildningsnivå eller till och med har svårt att läsa och skriva, säger Västernorrlands länsråd Daniel Gustafsson.

Länsstyrelsen ska jobba ihop med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Socialstyrelsen i uppdraget. Jämställdhetsmyndigheten ska redovisa studien till Regeringskansliet senast den 31 januari 2023.

I klippet berättar Västernorrlands länsrådet Daniel Gustafsson mer om uppdraget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer