Stress hos djurägare går ut över veterinären – ”Ingenting går att göra gratis” säger länsveterinär Helén Löfblad. Foto: Henrik Montgomery/TT & Anna Beijron/SVT

Länsveterinären i Västernorrland: ”Stor risk att bli uthängd i sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Länsveterinär Helén Löfblad ser en allt hårdare ton mot sina veterinärkollegor i sociala medier – något som riskerar att avskräcka fler från att söka sig till yrket, tror hon.

– Ibland är det helt öppet och ibland får man veta det på omvägar. Risken att bli uthängd är stor nuförtiden, säger Helén Löfblad som är länsveterinär i Västernorrland.

Förklaringen till hårda ord från djurägare tror hon går att hitta i de starka band djurägaren har till sitt djur, och att förväntningarna inte alltid går att uppfylla. Ägarens stress går ut över veterinären.

Detta får också stöd i en färsk uppsats från Mittuniversitetet.

Allt går inte att bota

– Det är ju människors familjemedlemmar som ska behandlas. Alla behandlingar går inte att göra, andra är väldigt dyra. Det handlar både om känslor och pengar i en väldigt besvärlig mix.

I klippet hör du mer om motsättningar som kan uppstå mellan djurägare och veterinär. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.