Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lärare dömd för misshandel av elev – får jobba kvar Foto: TT/Arkiv

Lärare i Sollefteå dömd för misshandel av elev – får jobba kvar

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har tio lärare dömts för att ha misshandlat elever i skolmiljö, det visar en kartläggning som SVT Nyheter Stockholm gjort.

Ett av fallen rör en lärare i Sollefteå som efter domen jobbar kvar på skolan.

Läraren arbetar på en grundskola i Sollefteå kommun och dömdes i juni förra året till dagsböter för ringa misshandel. Detta efter att hon slagit en av sina elever i ansiktet.

Rätten fann henne skyldig till att ha gett eleven en örfil efter att denne och en kamrat lekt med pennor. Efter lektionen bad hon eleven om ursäkt men i rätten nekade hon till att ha begått något brott. Istället menade hon att hon ”på något sätt kom åt” elevens kind.

Jobbar kvar

Skolans rektor har valt att låta läraren jobba kvar efter domen. När SVT ställer frågor kring detta blir svaret: ”Det vill jag inte uttala mig om”.

Istället blir det skolchefen i Sollefteå, Örjan Abrahamsson, som får svara på frågor. Han vill inte kommentera ett enskilt personalärende men ställer sig bakom rektorns beslut.

– Generellt sett så måste vi göra en bedömning hur det ser ut i det enskilda fallet och här har då rektor på den här skolan gjort den bedömningen att den här läraren ska vara kvar, säger Örjan Abrahamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer