Blågröna alger blommar i Norrfjärden. Foto: Anna Quayle/SVT

Larm om algblomning i Norrfjärden

Uppdaterad
Publicerad

Informationscentralen för Bottniska viken rapporter nu om en misstänkt algblomning i Norrfjärden i Kramfors kommun. Informationscentralen gör bedömningen att det kan röra sig om blågröna alger som blommar. Dessa kan vara farliga för både människor och djur.

Det var den 22 juli som Informationscentralen för Bottniska viken fick in en rapport om en misstänkt algblomning. Eftersom man bedömer att det kan vara blågröna alger rekommenderar man att folk undviker kontakt med algerna. Man bör alltså helst inte bada i vattnet eller låta hundar dricka av det.

Allvarligt sjuka

Man säger också att det är särskilt viktigt att inte låta barn komma i kontakt med vattnet eftersom de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Enligt Informationscentralen kan det fina och varma vädret, om det fortsätter, leda till att nya algblomningar uppstår.

För att se Informationscentralens karta över algblomning kan man klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.