• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Väggar har förskjutits och dörrar och fönster har fått skador i av explosionen på Permascand i Ljungaverk. Det finns risk av delar av byggnaden rasar, men inga personer ska ha skadats i smällen berättar räddningstjänsten. Foto: Gobiten.seVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rasrisk efter explosion på Permascand i Ljungaverk

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter 18.30 kom larm om en explosion inomhus i Ljungaverk. Enligt uppgifter är det en neutraliseringstank på företaget Permascand som ska ha exploderat.

Räddningstjänstens inre befäl beskriver det som att en vägg har blåsts ut helt medan övriga av byggnadens väggar bågnar. Även taket ska ha skadats och det finns risk för att byggnaden, där både lut och saltsyra förvaras, kan rasa.

– Det är ganska omfattande skador där en vägg rasat helt. Grannarna som larmade drabbades också av smällen eftersom de fick sprickor på sina fönster. Vi håller nu på att säkerställa området, säger Göran Sundqvist inre befäl på räddningstjänsten Medelpad.

Stor avspärrning

– Vi var lite oroliga för läckage eftersom det förvaras både lut och saltsyra i lokalen men det ser ut som att det ska ha gått bra, fortsätter Sundqvist.

Ingen person kom till skada av explosionen och nu har den skadade byggnaden omgärdas av en stor avspärrning.

– Vi släpper inte in någon personal innan vi vet helt säkert att det inte finns någon rasrisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer