En kemikalie som bildar ammoniak vid reaktion läckte ut i en lokal på Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: SVT Design

Gasutsläpp på Mittuniversitetet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Sundsvall ryckte ut på ett automatiskt brandlarm, som visade sig vara ett gasutsläpp i en byggnad på Mittuniversitet.

Enligt SOS Alarm handlade det dis eller dimma i en lokal, och en lukt av ammoniak. Ingen människa har skadats och ingen ambulans kallades ut, men räddningstjänsten fick göra en större insats.

Byggnaden ska höra till forskningscentret FSCN vid Miun. Under kvällen berättar räddningstjänsten att det är en kemikalie som läckt ut i ett laboratorium, som bildar ammoniak vid reaktion.

Arbete i skyddsutrustning

Räddningspersonalen har fått använda kemskydd och andningsskydd under arbetet med att stoppa läckaget och ventilera utrymmet så att kemikalien kan saneras. Personal från laboratoriet är också på plats för att bidra med sin expertis.

Lite innan klockan 22 har man fått stopp på gasläckan.

– Ja vi är alldeles strax klara och på väg hem, kanske em en halvtimme, säger inre befäl Peter Höglund på Räddningstjänsten Medelpad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.