Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Larm om oljeutsläpp i Alnösundet – var råsåpa

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades vid 16-tiden efter att man upptäckt ett oljeliknande ämne i vattnet norr om Alnöbron. Senare framkom att utsläppet består av råsåpa.

Det var medlemmar i båtklubben vid Metso som upptäckte utsläppet vid sin brygga och larmade räddningstjänsten. Enligt Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten Medelpad, lokaliserade deras personal en ”gegga” som såg ut att vara petroleumbaserad.

Länsar kommer att läggas ut för att förhindra att utsläppet sprids. Det var till en början oklart vad utsläppet bestod av. Personal från kommunens miljökontor och Kustbevakningen fanns på plats för att undersöka ämnet.

Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Utsläppet bestod av råsåpa

En verksamhet som snabbt misstänktes för utsläppet var SCA:s Östrandsfabrik i närheten. Personal från fabriken undersökte också stränderna och det framkom snart att ämnet är råsåpa, en biprodukt från cellulosaframställningen.

– Vi vet inte ännu vad som orsakat utsläppet men vi kommer att undersöka det och säkerställa att det inte händer igen, säger Björn Lyngfelt kommunikationsdirektör vid SCA.

Inte giftigt

Ämnet är enligt Lyngfelt inte giftigt och effekterna på miljön är begränsade. Råsåpan bryts ned ganska snabbt i vatten men trots det kommer personal från SCA under morgondagen att arbeta med sanering av stränderna.

– Där det går att komma åt kommer vi att använda en sugbil, annars blir det skrapor och spadar som kommer att användas, säger Lyngfelt.

Lång sträcka

Utsläppet finns längs en lång sträcka, cirka fyra kilometer, ungefär från Maland mot Östrandsfabriken. Enligt uppgifter till SVT:s reporter på plats finns utsläppet i flera vikar längs den här sträckan.

Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Fåglar nedkletade

Några svanar som fått ämnet på sin fjäderdräkt har synts i området men det är ännu oklart hur dessa påverkas av såpan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.