Eleverna blev förvånade över hur snabbt larverna åt – och hur äckligt de luktade. Foto: SVT

Larver äter upp matrester – elevprojekt i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Tre elever i årskurs åtta på Hedda Wisingskolan i Härnösand påbörjade ett larvprojekt för två veckor sedan. De har matat larver med matrester från skolan. Larverna kan sedan användas som foderprotein till fisk- och kycklinguppfödning

Sju och ett halvt kilo matrester till 7 500 larver blev 750 gram foderprotein. Proteinet ska användas till kyckling- och fiskuppfödning och är ett sätt att slippa importera fiskmjöl och soja till djurfoder.

Eleverna trodde inte att larverna kunde växa så fort som de gjorde och de trodde inte heller att det kunde lukta så illa som det gjorde.

”Det stinker!”

 – Det är fruktansvärt! Det stinker. Äckligt! Tycker Moa Jaldemark som är en av eleverna i projektet.

Med munskydd på samlar de ihop larverna ur akvarietanken. Det stinker fruktansvärt i hela rummet. När larverna är lastade tar eleverna med sig dem till de höns som ska få sig en festmåltid.

Munskydd

Väl framme har Moa, Erik och Lion fortfarande på sig munskydd.

Behöver ni fortfarande munskyddet?

 – Ja! Det stinker ju! Känner du inte? Säger Lion frågande.

Ett lyckat projekt blev det till slut. Matresterna blev till kompostjord och larvfoder och hönsen blev mätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.