Olycksplatsen, lastbilen har hamnat i diket. Foto: Räddningstjänsten

Lastbil i olycka – läckte ut tonvis med frätande vätska

Uppdaterad
Publicerad

En kemtransport med väteperoxid i släpet sprang under fredagskvällen läck efter en singelolycka i Bjästa. Totalt läckte 26 ton ut och en stor räddningsinsats fick sättas in.

Larmet kom in till SOS Alarm vid 17:30-tiden på fredagseftermiddagen. Det är oklart vad upprinnelsen är till att lastbilens släp började läcka. 

Men något som gick att konstatera var att en ansenlig mängd väteperoxid sprang läck.

– Det är i stort sett 26 ton som har läckt ut, säger Victor Kvamme, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Ett flertal enheter från räddningstjänsten fick kallas till platsen för att få kontroll över läckan.

Platsen kommer saneras

En bärgare finns på plats för att bärga lastbilen, men den är just nu för tung. Nu väntar de in en tankbil som ska tömma resten av bilens tankar så att den sedan kan bärgas iväg.

– Sedan kommer vi vara kvar för att sanera resten av olycksplatsen. Vi kommer att spä ut det som läckt med vatten och sedan kalka för att det inte ska bli surt i marken. Vi kommer nog att bli kvar ett tag, säger Victor Kvamme

Ingen person kom till skada i samband med olyckan. Föraren till lastbilen kunde ta sig ut på egen hand.

”Ge häftiga och spontana reaktioner”

Olyckan hade från en början stor påverkan på trafiken i norrgående riktning, men kunde släppas på vid 19:30-tiden.

Enligt räddningstjänsten är väteperoxid ett frätande ämne som kan ge häftiga och spontana reaktioner. Bland annat kan ämnet fatta eld och är svårt att hantera för räddningstjänsten.

Det är väteperoxid

Väteperoxid är en viktig industrikemikalie. Det största användningsområdet är blekning inom massa-, pappers- och textilindustrin.

Inom den kemiska industrin används väteperoxid vid framställning av plaster och peroxoföreningar som perborater, peroxider och peroxosyror.

Inom miljöområdet har väteperoxid en ökande användning för rening av industriutsläpp innehållande t.ex. fenoler, formaldehyd och cyanider.

Inom metallindustrin används svavelsura väteperoxidlösningar för etsning av koppar och kopparlegeringar och inom elektronikindustrin vid tillverkning av tryckta kretsar och halvledare.

Väteperoxid används också som raketbränsle och för kosmetiska och medicinska ändamål, till exempel vid hårblekning och desinfektion.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.