Lastbilen låg fortfarande kvar i diket vid E4:an vid Bjästa på söndagen. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Lastbil töms sakta på frätande vätska

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilen med väteperoxid i lasten ligger kvar i diket vid E4 söder om Örnsköldsvik. Tankarna håller på att tömmas på den frätande vätskan. Totalt innehöll de båda tankarna 40 ton väteperoxid.

Lastbilen har varit för tung för att kunna bärgas. Nu jobbar räddningstjänsten med att tömma tankarna och samtidigt blanda ut väteperoxiden med vatten för att vätskan inte ska antända.

Jonas Hägglund är samordnare på plats. Han förvarnar om att trafiken på E4:an kommer att påverkas under bärgningen. Foto: Pierre Ragnehag

– Vi räknar med att vara helt klara under morgondagen, säger Jonas Hägglund, som är samordnare på plats.

Trafiken på E4 påverkas

Enligt honom föreligger det inte längre någon risk för explosion eller brand. Bärgningen av lastbilen kommer inte att kunna påbörjas förrän senare under dagen.

– När lastbilen ska bärgas kommer E4 att behöva stänga av i en riktning, säger Jonas Hägglund.

Släpet började läcka

Det var i fredags som lastbilen med släp körde av vägen vid en rastplats på E4 vid Bjästa utanför Örnsköldsvik. Släpet med 26 ton väteperoxid började läcka och räddningstjänst kallades till platsen. Kvar i dragbilen fanns ytterligare 14 ton frätande vätska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.