Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anna Lassila, lärare på Kulturskolan i Örnsköldsvik (till höger i bild) om den oväntade vändningen i budgetfrågan. Madelene Bigirmana, till vänster, är elev på Kulturskolan som har kämpat för att verksamheten ska få fortsätta som förut. Foto: Anna Quayle/SVT

Lättnad på Kulturskolan i Örnsköldsvik – föreslagna nedskärningarna stoppade

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolan i Örnsköldsvik har stått i centrum för en intensiv debatt ända sedan budgetförslaget med såväl nedskärningar som införandet av en avgift presenterades för en månad sedan.

I måndags röstades budgeten överraskande ner – och personalen, som gått igenom en orolig tid, ser nu försiktigt positivt på framtiden.

– Vi är definitivt mer positiva än vi var för en månad sedan, konstaterar Anna Lasslila, danslärare på Kulturskolan.

Insändare, namninsamlingar och politiska utspel har avlöst varandra sedan Ö-viksalliansen presenterade sitt sparförslag på fem miljoner kronor för Kulturskolan, vilket motsvarade en fjärdedel av verksamheten.

Nu stoppades budgeten i samband med måndagens kommunfullmäktige och från Kulturskolans sida känner man lättnad, men konstaterar samtidigt att det finns många frågetecken kring vad som händer nu.

– Nu får vi sitta på sträckbänken lite och hoppas att det blir det bästa, att de inte skär ner någonting, säger Anna Lassila.

I klippet berättar hon mer och elever från en av Kulturskolans stråkorkester berättar om vad verksamheten betyder för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.