Laxfiske värt hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De satsningar som görs för att lax i allt större omfattning ska leka och reproducera sig i älvar som Ljungan och Moälven kan vara guld värda i framtiden.

Jordbruksverket har räknat ut att sportfiskare spenderar minst 330 miljoner kronor per år och kanske så mycket som en halv miljard för att försöka fånga lax i svenska älvar och hav.

Går att utveckla

Jordbruksverket har gjort sina beräkningar med utgångspunkt från fiskekortsförsäljning och det sportfiskarna spenderar på boende, resor, mat och utrustning och trots att det redan idag handlar om stora summor tror man att det finns goda möjligheter att utveckla laxfisketurismen ytterligare.

– Vi kan konstatera att det finns ett direkt samband mellan antalet laxar i älven och fiskekortsförsäljningen. Därför måste Sverige fortsätta jobba aktivt och målinriktat med att förbättra tillgången på lax och tillgängligheten till laxfiske, säger Daniel Melin fritidsfiskesamordnare på Jordbruksverket.

Stort samhällsekonomiskt värde

Intresset för sportfiske efter lax är stort över hela världen, den omfattande fisketurismen i Norge och Skottland talar sitt tydliga språk. Jordbruksverket konstaterar att laxfisketurismen i Sverige inte är lika utvecklad men att det i Sverige finns älvar med stor potential och att antalet laxar som återvänder för att leka har ökat på senare tid. Man ser en utvecklingspotential av betydande samhällsekonomiskt värde.

– Låt oss förädla värdet av vår laxresurs i älvar och hav genom ökat fritidsfiske och fisketurism. Rätt förvaltat, paketerat och marknadsfört skulle laxfisket kunna ge ordentligt klirr i kassan i våra glesbygdskommuner och skapa goda förutsättningar för en levande och attraktiv landsbygd, avslutar Daniel Melin.

Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att, efter samråd med Jordbruksverket, presentera förslag på hur förvaltningen av lax och öring kan bidra till ett utvecklat fritidsfiske och fisketurismverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.