Genrebild. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Laxrekord i Bergeforsen

Uppdaterad
Publicerad

Ansamlingen av laxar nedanför Bergeforsens kraftverk i Indalsälven slår alla rekord. Tusentals stora laxar trängs i vattnet nedanför kraftverksdammen.

Sida vid sida trängs laxarna i strömmen strax nedanför kraftverket i Bergeforsen. Tittar man under ytan är det som ett akvarium. Många av fiskarna väger tio kilo eller mera.

Börje Sahlin har jobbat vid Bergeforsens laxodling i 30 år och han har aldrig tidigare sett så här mycket lax.

– Det har varit mycket de senaste åren men i år tror jag att det slår rekord, säger han.

Kan inte leka

Laxarna i Bergeforsen är en del av de närmare 300 000 laxungar som varje år sätts ut i Indalsälven som kompensation för att älven är reglerad och möjligheten att nå de naturliga lekplatserna skurits av av kraftverksdammar. När de vuxna laxarna nu återvänder efter några år i havet för med instinkten att leka blir det stopp vid dammen.

– Det begränsade fisket i havet bidrar en hel del till att det är så mycket lax, tror Börje Sahlin.

Dör till ingen nytta

Begränsningen av laxfisket i  Östersjön är framförallt för att skydda de vilda laxsstammarna men gör att enorma mängder lax även återkommer till reglerade älvar som Indalsälven. Och många av laxarna kommer att dö till ingen nytta. 

– Så är det nog, de går ju runt, runt här men kommer ju inte längre än hit, konstaterar Börje Sahlin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer