Josef Wiklund får uppleva en hel del minnesvärda och exotiska saker i Somaliland.

Polischef från Medelpad hjälper kollegor i Somaliland – ”Polisverksamheten är universell”

Publicerad

Josef Wiklund är tjänstledig från sitt uppdrag som lokalpolisområdeschef i Medelpad. I stället har han under de senaste tre månaderna genom FN-uppdrag hjälpt till med att organisera polisen i Somaliland, Afrika. Ett varmare land med lite större kattdjur att passa sig för.

Josef Wiklund kommer att som svensk polis från utlandsstyrkan hjälpa och coacha polisen med de rättspolitiska frågorna och försöka bygga upp polisen till att bli en demokratisk polis. Han är stationerad i Somaliland i en stad som heter Hargeisa.

 – Det är jättesvårt men otroligt spännande! Polisverksamheten är på något sätt universell. De står framför liknande utmaningar med ungdomskriminalitet och utanförskap. Men de har inte alls samma verktyg som vi har, berättar Josef.

Lärdomar

Lärdomar han tar med sig hem är att man inte behöver komplicera saker så mycket.

 – Ibland kan det vara nödvändigt att förenkla. Se vad som funkar och låta det vara enkelt. Det är kanske något vi behöver lära oss mer av, kan jag tänka utifrån mitt eget perspektiv här, säger Josef.

Hör honom berätta om den annorlunda vardagen med lejonvarningar och arbetet utomlands.

Foto: SVT Design / Jonas Redin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.