Bakgrund – Lena Asplund beredd styra i minoritet

Publicerad

Svåra förhandlingar väntar i regionen. Partierna spretar i viktiga frågor och Sjukvårdspartiet är ett oskrivet kort när förhandlingarna om den regionala ”regeringsmakten” nu startat.

I början av veckan kastade socialdemokraterna in handduken och förklarade att man går i opposition i regionpolitiken. Därmed gick stafettpinnen över till Moderaternas Lena Asplund att försöka bilda en majoritet som kan styra Region Västernorrland de närmaste fyra åren.

Under fredagen inleddes förhandlingarna i Regionens Hus i Härnösand. En viktig signal är att Sjukvårdspartiet återfanns bland de som kallats.

Minoritetsstyre väntar

Någon chans kunna bilda en majoritet i regionfullmäktige tycks Lena Asplund inte räkna med , men hon hoppas på att kunna samla ett så stort minoritetsstyre som möjligt.

– Ja, det är det som verkar möjligt just nu, säger hon.

Så här ser läget ut: Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet samlar bara 26 av 77 mandat i fullmäktige. Förhandlingarna med socialdemokraterna ( 28 mandat ) har ju spruckit, och då återstår Vänsterparitet, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna.

Totalt alltså 41 mandat, en majoritet med marginal. Fast så enkelt är det inte. 

SD opålitligt

De första som tycks ryka i Lena Asplunds kalkyler är Sverigedemokraterna: 

– Jag har tidigare sagt att vi inte kommer att sätta oss i ett styre med SD, säger hon,  och lägger till att hon inte tycker att de går att lita på:
– De har fört en så svajig politik och ändrat fot hit och dit efter hur opinionen ändrat sig.

Vänsterpartiet?

– Jag vill inte säga absolut nej i det här läget, men jag är tveksam med tanke på deras valrörelse, då måste de backa ordentligt från sina förslag.

V kräver att BB öppnar igen och säger fortfarande tvärt nej till privat drift av Sollefteå sjukhus. Hur ser du på det?

– Ja, då ligger vi ju jättelångt från varandra. Att de är emot alla alternativa driftsformer blir ju svårt för alla partier i alliiansen att acceptera, säger hon.

Sjukvårdspartiet kvar

Med andra ord, i de kommande förhandlingarna om makten i landstinget tycks då bara Sjukvårdspartiet återstå som partner till vårdalliansen, en konstellation som skulle samla 33 mandat.

Men i likhet med Vänsterpartiet har Sjukvårdspartiet en mycket bestämd uppfattning i frågan om Sollefteå sjukhus. Partiet har i praktiken bildats i efterdyningarna av BB-nedläggningen och är inte beredd att visa någon kompromissvilja på den punkten:

– Absolut inte, som en av partiets företrädare uttrycker det.

Pragmatisk syn

Enligt vad SVT erfar är Sjukvårdspartiet berett däremot, att gå alliansen till mötes om det hänger på driftsformen av Sollefteå sjukhus. Helst ska det drivas i offentlig regi men entreprenad kan också duga.

– Vi har en pragmatisk syn och är inte låsta av ideologier. Vi utgår från patienter och personal när vi bestämmer oss, säger Sjukvårdspartiets Mattias Rösberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer