Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leo Oras är en del av förvaltningsgruppen för Nedre Ljungans sportfiske. I klippet berättar han om den kraftiga förändringen i vattennivån som inträffade när han befanns sig på en ö. Foto: Robert Nilsson/SVT, privat

Leo blev nästan strandsatt när vattnet kraftigt började stiga: ”Fick skynda mig tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Leo Oras fisketur i Nedre Ljungan förvandlades snabbt till en olustig historia när vattennivån kraftigt började stiga.

– Jag fick skynda mig tillbaka för att överhuvudtaget ta mig i land, säger han om händelsen.

Till en början tänkte Leo Oras ta båten ut i Nedre Ljungan, men vattennivån var så pass låg att han bestämde sig för att vada ut till en närliggande ö.

– Jag började fiska och såg att vattnet fortsatte att falla så då tog jag kontakt med Statkraft, för det var en onormal vattenminskning, säger Leo Oras, som sitter med i förvaltningsgruppen för Nedre Ljungans sportfiske.

Vattnet började stiga

När han först ringde ställde sig Statkraft (som äger Viforsens kraftverk) sig oförstående till den onormala vattennivån –men efter ett tag förstod de att det var något fel, enligt Leo Oras.

– Då började vattnet att stiga när jag var ute på ön. Jag fick faktiskt skynda mig tillbaka för att överhuvudtaget ta mig i land, säger han.

Har anmält sig själva

Viforsens kraftverk är för närvarande stängt för renovering och det var i samband med det arbetet som händelsen inträffade. Statkraft har anmält sig själva och händelsen till länsstyrelsen, då den bröt mot överenskommelsen om att vatten inte får förändras med mer än 45 kubik eller 25 cm per dygn.

I klippet berättar Leo Oras om händelsen vid Nedre Ljungan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer