Foto: SVT

Pausade Janssenvaccinet skulle stå för stor del av nyvaccineringarna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att tillverkaren Janssens vaccin mot covid-19 pausas i Sverige är dåliga nyheter när det gäller vaccinationstakten även i Västernorrland.

– Tanken var att Janssens skulle stå för en stor del av nyvaccineringarna under maj och juni, säger regionens vaccinationssamordnare Karin Sellgren.

Redan under nästa vecka väntades ett parti på ungefär 900 doser av Janssens vaccin komma till Västernorrland. Så blir det nu med all sannolikhet inte, efter beskedet om att användandet av Janssenvaccinet stoppas i Sverige tills vidare.

– Det var i och för sig inte någon större leverans så det är kanske ingen katastrof i sig, konstaterar Karin Sellgren.

Värre är att vaccinationstakten i länet på sikt ser ut att påverkas avsevärt om stoppet för Janssenvaccinet blir långvarigt eller till och med permanent.

Osäkra leveransprognoser

– Tanken var att Janssens skulle utgöra en stor del av de doser vi skulle nyvaccinera med i nästa fas, under maj och juni, säger Karin Sellgren.

Vad innebär det?

– Det är väldigt svårt att säga, i och med att leveransprognoserna från månadsskiftet och framåt på det hela taget är så osäkra just nu. Men som det ser ut i dag så finns det en stor risk att vaccinationstakten kommer att sänkas ytterligare i och med det här, säger Karin Sellgren.

– Den nationella vaccinationssamordnaren Richard Bergström har låtit optimistisk om att vi trots allt kommer att kunna använda Janssens framöver. Vi hoppas att vi får mer information den närmaste tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet