Hör varför Lisa Ulander tänker ta coronavaccin – trots att hon drabbades av narkolepsi efter att hon vaccinerats mot svininfluensan i klippet. Foto: SVT / Per-Erik Ström

Lisa i Sundsvall fick narkolepsi – uppmanar ändå till coronavaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet nålstick för drygt tio år sedan förändrade Lisa Ulanders liv. Trots det tvekar hon inte att ta coronavaccinet när hon får erbjudandet.

– Om man inte vaccinerar sig utsätter man andra för fara, säger hon.

För elva år sedan var Lisa Ulander en vanlig 13-åring på Alnö i Sundsvall. Hon hade sin egen häst, Little Chess, och hon var politiskt aktiv.

Vid den tiden, 2009 kom svininfluensan till Sverige, vuxna så väl som barn uppmanades vaccinera sig. Lisa Ulander följde uppmaningen och snart visade det sig att hon var en av flera hundra, flest unga, som fått biverkningen narkolepsi.

Coronaviruset i Västernorrland

Livet förändrades

I ett slag förändrades hennes och hennes familjs liv. All kraft som hon kunde uppbåda gick till skolarbetet. Hästen kunde hon inte ha kvar, det blev alldeles för mycket jobb. Hennes förtroendeuppdrag som SSU-ordförande, tvingades hon också lägga åt sidan liksom de krävande universitetsstudierna.

Trots att hon själv drabbades så allvarligt känner hon sig lugn inför vaccinet mot covid-19.

”Skydda andra”

– Det handlar faktiskt om att tänka utanför sig själv. Och inte bara tänka; vad kan jag tjäna på det här? Det handlar om att skydda andra, säger Lisa Ulander.

Mer om narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk, autoimmun sjukdom som drabbar personer med vissa genetiska förutsättningar. Sjukdomen gör den sjuke trött och sömning på dagarna. Man kan också  bli svag i musklerna. Narkolepsi går inte att bota, men det finns läkemedel som gör att du får lättare att hålla dig vaken på dagarna och sova bättre på nätterna.

I samband med influensan av typen A/H1N1 eller svininfluensa, 2009-2010, vaccinerades befolkningen med Pandemrix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet