Litiumgruvan allvarligt hotad

Publicerad

Företaget som borrar efter litium nordväst om Liden fortsatte att borra i ett par dagar, trots att Bergsstaten sade stopp. Nu riskerar företaget att bli svartlistat i hela landet när det gäller jakt på mineraler.

Det var någon vecka sedan som markägarna slog larm. Företaget som undersökte en litiumfyndighet nordväst om Liden jobbade för fullt, trots att det inte fanns någon arbetsplan. Bergsstaten satte omedelbart stopp för borrningarna, men företaget fortsatte ändå borra i ett par dagar.

Bergmästare Åsa Persson i Luleå blev så upprörd över denna ohörsamhet att hon kontaktade kronofogden.

– Jag ville att kronofogden fysiskt skulle sätta stopp för verksamheten, säger Persson till Mittnytt.

Men kronofogden behövde aldrig ingripa. Företaget fann för gott att inte utmana Bergsstaten och lade självmant ner verksamheten. Men skadan kan redan vara skedd. Det hela kan sluta med att företaget blir svartlistat i hela landet.

– Har man uppträtt olämpligt skall man inte ha några fler tillstånd, säger bergmästare Persson. Men ärendet är inte slutbehandlat än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Litium i liden

Mer i ämnet