Synnöve Häggdin har producerat livsmedel i olika former hela sitt yrkesverksamma liv. Hör hennes åsikter om länets nya livsmedelsstrategi. Foto: Ylva Holmgren SVT

Livsmedelsproduktionen lägre än någonsin i Västernorrland – nu ska det ändras

Uppdaterad
Publicerad

Självförsörjningsgraden på livsmedel i länet är låg, lägre än genomsnittet i Sverige. Nu finns en rykande färsk livsmedelsstrategi för hur den ska höjas i Västernorrland.

– Den är viktig. Den behöver matas på med mera, men det är en grund, säger lantbrukaren Synnöve Häggdin om strategin.

Sverige är självförsörjande på tre livsmedel – socker, morötter och spannmål och totalt är självförsörjningsgraden i vårt land bara 50 procent.

I Västernorrland är den ännu lägre. Trots att mejeriprodukter är det som länet producerar mest av inom livsmedelssektorn, täcker det ändå bara två tredejdelar av länets konsumtion. Det är fakta som skyndat på livsmedelsstrategin som Länsstyrelsen i Västernorrland, regionen, LRF och branschorganisationer står bakom.

Så här ser självförsörjningsgraden ut i Västernorrland på olika slags livsmedel. Foto: grafiskt center

Synnöve Häggdin driver Häggby gård tillsammans med sin make. De har provat på det mesta; mjölkkor, köttdjur, och Synnöve som är mejerist har tillverkat ost i gårdsmejeriet. Numera har hon en grönsaksodling i relativt liten skala. Den ger en extrainkomst men är ännu inget att leva på.

Hon oroar sig för tillväxten inom lantbruket.

– Man måste hjälpa till så att de som är födda på 80- och 90-talet har råd att bli bönder, säger hon.

Några sådana konkreta förslag hittar man inte i den livsmedelsstrategi som bland andra länets myndigheter, livsmedelsbranschen och LRF tagit fram.

Siktar på lokalodlat i offentliga kök

Emelie Eriksson på länsstyrelsen i Västernorrland har arbetat med strategin och talar om tre stora ”målområden”. Ett av dem är konsument och marknad.

– Vi tänker oss ett samarbete mellan livsmedelssektorn och besöksnäringen som ska dra nytta av varandra, mer lokalodlad mat i skolor och offentliga kök, förklarar hon.

Det övergripande målet är ändå att öka livsmedelsproduktionen i länet. Den har minskat i takt med att jordbruken lagts ner, fiskenäringen så gott som utraderats och svårigheten i att konkurrera med butikernas billiga livsmedel.

Emelie Eriksson är trots det positiv.

– Vi är inte ett stort län på livsmedelsförsörjning men vi kan bli större. Vi har väldigt bra förutsättningar i Västernorrland.

Hör Emelie berätta mer i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.