Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans klient döms till livstids fängelse för knivmordet i Sollefteå kommun. Hör försvarsadvokat Jakob Lindgren. Foto: Polisens förundersökning / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Livstids fängelse för knivmordet i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den 47-åriga Sollefteåkvinna som stått åtalad för mord på en 73-årig man under nyårshelgen dömdes på måndagen till livstids fängelse av Ångermanlands tingsrätt. Hon ska också betala skadestånd till den avlidnes anhöriga. Två män som åtalats för grovt skyddande av brottsling döms till sex månaders fängelse.

Det var på nyårsnatten som en 73-årig man mördades i sitt hem på en mindre ort i Sollefteå kommun. Han avled efter att ha fått ta emot tio knivhugg.

Redan på nyårsdagen anhölls tre personer misstänkta för inblandning i dådet. Dels den nu dömda kvinnan, som anhölls  för att ha utfört själva mordet. Dels två manliga bekanta i 50-årsåldern. Männen misstänktes först för medhjälp men åtalades sedan för grovt skyddande av brottsling. De hade enligt åklagaren hjälpt kvinnan genom att förstöra bevis. En av dem ska sedan ha hotat att döda åklagaren i målet.

Långvarig konflikt

Den nu nu dömda kvinnan är en 47-årig, tidigare ostraffad kvinna, från samma kommun. Under utredningen framkom att hon länge haft en ansträngd relation till mannen. Konflikten mellan dem har handlat om pengar och relationer. Under rättegången hävdade kvinnan att hon bara utdelat tre av huggen och att det skett i nödvärn.

Ångermanlands tingsrätt har nu i sin dom funnit att det är bevisat att kvinnan avsiktligt begått mordet och att det inte har varit fråga om någon nödvärnssituation. Hon har lurat sig in i den avlidnes bostad genom att säga att hans liv var i fara. Hon har också haft mordvapnet, en kniv, med sig. Tingsrätten anser att ”gärningen varit särskilt hänsynslös och att omständigheterna är så försvårande att straffet ska bli fängelse på livstid”. 

Det som anses särskilt försvårande är att angreppet varit kraftigt och har riktat sig mot en äldre person i dennes bostad.

Filmade sig själva

Övervakningskameror riggade på två fastigheter som tillhör en granne kom att spela en avgörande roll i mordutredningen. Tack vare bilder från en av kamerorna kunde utredarna följa stora delar av händelseförloppet under mordnatten. Till exempel hörs den mördade mannens skrik inifrån huset när han knivhuggs. På bilderna syns han även i köksfönstret när han faller omkull. Ironiskt nog satt kamerorna på en av de medåtalades hus.

Under rättegången vittnade även mordoffrets lillebror som pratade med sin bror i telefon under mordnatten och då fick höra när mördaren knackade på. Även han hörde skriket.

Kastade kläder

Tingsrätten dömer de två medåtalade männen för skyddande av brottsling, grovt brott, till fängelse sex månader. Tingsrätten menar att det är bevisat att de båda männen har undanröjt bevis mot kvinnan, genom att bland annat kasta blodiga kläder och plocka ner en övervakningskamera. En av dem skjutsade även kvinnan till och ifrån brottsplatsen.

Ingen allvarlig psykisk störning

Rättegången gjorde en paus när kvinnan genomgick en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning och inte heller hade någon sådan vid tidpunkten för mordet.

Åklagare Catharina Kjelsson krävde i sin slutplädering att kvinnan skulle dömas till livstids fängelse för mord. Rätten går nu på åklagarens linje. Kvinnan döms också att betala skadestånd till den avlidnes anhöriga med sammanlagt 319 922 kr plus ränta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mord i Sollefteå

Mer i ämnet