Livstidsdom står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga Ö-vikskvinna som tidigare dömts till livstids fängelse för mord på sin mamma i Härnösand fick på måndagen sin dom fastställd av hovrätten för Nedre Norrland.

Klockan 19.06 den 18 juli ringde en 42-årig kvinna från sin moders bostad i Härnösand och begärde ambulans. ”Jag har huggit ner min mamma, kom hit nu då” sade kvinnan. När polisen kom till platsen fann de den 73-åriga modern knivhuggen till döds i hallen. Bredvid henne låg en blodig kniv och i bostaden fanns också den 42-åriga dottern, som med blod på sin hals och sina skor. Dottern greps och anhölls samma kväll.

Blev kallad ”horunge”

Vid rättegången medgav hon att hon knivstuckit sin mamma, men att det varit i självförsvar i samband med ett bråk. Dottern berättade att hon tittat på TV med sin mamma och gått efter en kniv för att skala en grapefrukt. Sedan hade de börjat bråka.

Knivmördade sin mamma

Mamman hade kallat henne och hennes syskon för horungar. Sedan hade hon försökt sticka dottern med den kniv som dottern hållit i handen. För att försvara sig hade hon då huggit mamman. Vad som sedan hände har dottern sagt sig inte minnas. Men hon har hela tiden nekat till mord och yrkat på att bli helt frikänd.

Våldet inte försvarligt

Hon har angripit en äldre kvinna, som inte haft något att försvara sig med, som har försökt undkomma angreppet och som dessutom varit onykter, med ett mycket stort antal knivhugg”, skrev Ångermanlands tingsrätt i sin fällande dom.

Högg mamman 13-14 gånger

När det gäller nödvärnsförklaringen skrev tingsrätten att det mycket väl ha varit så som dottern säger, att hon attackerats av sin mor i ett inledande skede.

Men efter ett angrepp har mamman inte fortsatt utan istället gått ut i hallen. Hade dottern trott att angreppet skulle fortsätta hade hon kunnat avvärja detta genom att söka skydd på balkongen, istället har hon följt efter henne och knivhuggit henne sammanlagt 13-14 gånger. Mamman har försökt fly ut ur lägenheten men utan att lyckas och fallit ihop i hallen.

Under den första rättegången gjordes en rättspsykiatrisk undersökning som konstaterade att dottern inte lider av någon allvarlig psykisk störning, och inte heller gjorde det när dådet skedde. Därför bestämdes straffet till fängelse.

Med den straffskärpning som gäller sedan 1 juli bestämdes straffet till livstids fängelse istället för ett tidsbestämt fängelsestraff.

Hovrätten fastställer

Tingsrättens dom chockade både kvinnan och hennes advokat och domen överklagades till hovrätten. Kvinnan har under den rättegången haft samma inställning till brottet som under den första rättegången.

På måndagen meddelade hovrätten för nedre Norrland att tingsrättens dom står fast. Kvinnans försvarare meddelade efter domen att den troligen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

– Jag noterar med besvikelse att hovrätten i allt väsentligt resonerat såsom tingsrätten. Jag har ännu inte hunnit diskutera domen men min huvudman men förutsätter att vi kommer att överklaga, säger kvinnans advokat Erik Hansson i en kommentar till Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmördade sin mamma

Mer i ämnet