Lena Wahlgren, lagman vid Ångermanlands tingsrätt förklarar vilka konsekvenser inspelningshaveriet får. Foto: Ylva Holmgren

Ljudinspelningar från Kindbergrättegången saknas

Uppdaterad
Publicerad

Igår föll tingrättens domar mot de åtalade i Kindbergmålet. Nu avslöjar op.se att inspelningar från åtta av de tretton av rättegångsdagarna saknas.

– Det här påverkar inte tingsrättens bedömning av målet, säger Lena Wahlgren, lagman Ångermanlands tingsrätt.

Alla tre åtalade i Kindbergmålet dömdes igår till fängelsestraff. Samtliga har för avsikt att överklaga domarna vilket innebär att de med stor sannolikhet kommer att prövas även i Hovrätten.

Att nu tekniken i Ångermanlands tingsrätt krånglande och inspelningar saknas för majoriteten av rättegångsdagarna, som op.se avslöjar, kan få konsekvenser för hovrättsförhandlingarna.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

– Det som kan hända är att hovrätten kan behöva hålla om förhör som inte spelats in. För att minimera den risken innehåller tingsrättens dom referat av det som sagts, förklarar Lena Wahlgren, lagman.

Tekniskt fel

Det är tekniken som sköter ljudinspelningen som inte har fungerat. Bilden finns, men ljudet hackar och är ohörbart. Lena Wahlgren understryker att det är tekniken som inte fungerat och tingsrättens personal kan inte lastas för det inträffade.

– Det fanns inga indikationer i salen att det inte fungerade och de kontroller vi ska göra visade att allt fungerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet