Foto: Fredrik Israelsson

Ljungans dalgång bebodd redan för 9000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Holmsjöns stränder, väster om Ånge, var befolkade redan för 9000 år sedan. Det visar de fynd som gjorts vid en pågående utgrävning.

Vid en inventering av området kring Holmsjön hittades omkring 150 boplatser från stenåldern. Nu pågår utgrävningar vid Eldnäset strax intill Kölsillre, där man konstaterat att människor bott eller åtminstone haft läger. Både stenar som använts som verktyg och rester av eldstäder vittnar om boplatser som kan vara upp till 9000 år gamla. Arkeologerna är entusiastiska över allt den information som utgrävningarna ger.

– Vi får detaljkunskaper om en okänd period i Norrlands 9000-åriga historia, säger arkeologen David Loeffler, som leder arbetet.

Jakt- och fiskeläger

Boplatserna vid Holmsjön har använts under en period på drygt 6000 år och platsen tycks ha varit attraktiv med tanke på det stora antalet fornlämningar som påträffats i området. Det är oklart om det rör sig om permanenta bosättningar eller tillfälliga jakt- och fiskeläger men just nu talaar det mesta för att det handlar om det senare.  Fynd av benrester och pilspetsar visar under alla omständigheter att stenåldersmänniskorna som uppehöll sig vid Holmsjön ägnade sig åt jakt och fiske.

Utbyte med andra delar av landet

Enligt David Loeffler var hela Ljungans dalgång en havsvik under en del av den här tidsperioden och då var det lätt att använda vattenvägarna för att ta sig fram. Arkeologerna har hittat bergarter som bara förekommer i andra delar av landet och som vittnar om att de boende vid Holmsjön haft någon form av utbyte med folk från andra delar av landet.

– De måste ha haft någon typ av socialt kontaktnät som sträckte sig över stora delar av Medelpad och i det här fallet ända ner till Dalarna eftersom vi hittat stenar av dalaporfyr som bara finns där, säger David Loeffler.

Arkeologerna jobbar febrilt vidare, det är bråttom att göra klart arbetet eftersom utgrävningen sker precis i strandkanten och hela området kommer ligga under vatten när Holmsjön, som är ett vattenmagasin, fylls på med smältvatten om någon vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer