Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lena Liljemark och Ljustorpseleverna som demonstrerar för att få behålla sin skola. Foto: Sara Kempe/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ljusmanifestation för Ljustorps skola

Publicerad

På måndagskvällen tände byborna tusentals marschaller i Ljustorp för att markera vikten av en skola i bygden. Ett långt fackeltåg vandrade genom byn och barnen skanderade: ”Rädda våran skola”.

Det var i september som Timrå kommun presenterade en rapport från ett konsultföretag där ett av förslagen var att slå ihop skolorna i Bergeforsen och Ljustorp. Anledningen är den ansträngda ekonomin i kommunen och att göra sig av med lokaler och fastigheter skulle kunna vara ett sätt att spara pengar.

Stort engagemang

Nedläggningshotet har skapat ett stort engagemang i bygden. Eleverna hade textat plakat och skanderade: ”Rädda våran skola”, utanför skolhuset.

På måndagskvällen vandrade bybor, föräldrar och skolbarn i ett fackeltåg och hela byvägen var kantad med marschaller.

– Man kan säga att skolan är själva hjärtat i våran by och vi behöver skolan för att överleva, säger Lena Liljemark, ordförande i sockenföreningen.

Beslut tas i november

En sammanslagning av skolorna skulle innebära att skolan i Ljustorp läggs ner vårterminen 2021 och de 50-talet eleverna i åldrarna 6-11 år istället flyttas till Bergeforsen 1,5 mil bort.

Är det så farligt?

– Det beror på hur man ser det. Är det för att lösa kommunens ekonomi kortsiktigt – eller är det bra ekonomi på längre sikt?, undrar Lena Liljemark.

Den 25 november tar kommunfullmäktige beslut om budgeten för 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer