Ljusning i sikte för Kubal

Uppdaterad
Publicerad

Efter att amerikanska myndigheter förlängt tidsfristen för handel med ryska aluminiumjätten Rusal faller världsmarknadspriserna på aluminium. Rusals aktie tog också ett skutt uppåt. Läget ser nu lite ljusare ut för ryskägda Kubal i Sundsvall.

I ett uttalande från det amerikanska finansdepartemet sade den amerikanske finansministern Steven T. Mnuchin att sanktionerna inte var tänkta att drabba ”vanliga, hårt arbetande människor som är beroende av Rusal”.

Tidsfristen för att handla med Rusals produkter förlängdes också till 23 oktober.

Kubal

Stora lager

Efter beskedet från USA steg Rusals aktie med drygt 17 procent på Moskvabörsen. Aluminiumpriserna, som på grund av oro för råvarubrist stigit kraftigt på senare tid, sjönk nästan 9 procent. Orsaken är att man nu ska kunna handla med de stora lagren av ryskt aluminium igen.

Handeln återupptagen

Metallhandels börsen LME i London har återtagit Rusals produkter på sin lista över godkända varumärken som de handlar med. Kubals produkter är inte listade på LME-börsen, men eftersom andra Rusalprodukter är godkända där råder det inte längre några tveksamheter om att handeln även med Kubals aluminium kan återupptas.

Oro i många länder

Flera europeiska länder har arbetat för att president Trump ska lätta på sanktionerna, bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron under sitt besök i USA nyligen. Även svenska regeringen har krävt klarlägganden från amerikanska myndigheter.

Grönt ljus

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som vid ett besök i Sundsvall tidigare i veckan uttryckte stark oro för smältverket Kubal tror nu att det amerikanska beskedet ger grönt ljus för handel med Kubals produkter.

– Vi tolkar det som en möjlighet för Kubal att driva sin verksamhet vidare under övergångsperioden och att det ger tid för de ryska aktörerna att möta kraven från de amerikanska sanktionsmyndigheterna, säger Mikael Damberg till Sveriges radios EKO-redaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet