Vid husrannsakan i lägenheten där rånoffret hölls fången hittades en mängd olika narkotiska preparat – bland annat amfetamin, hasch och benzodiazepiner. Foto: Polisen

Lockades med på efterfest – togs till fånga, misshandlades och rånades

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 35-årsåldern slog sig i slang med några okända personer efter en krognatt i Härnösand, och lockades att följa med på efterfest. Det slutade med ett åtal om människorov, misshandel och rån.

Nu döms tre män i 25-årsåldern, två från Härnösand och en från Sundsvall, till fleråriga fängelsestraff.

Det hela inträffade en natt i slutet av augusti i år. Målsägaren som är bosatt i Norge hade gjort sig en krogkväll i Härnösand, och framåt småtimmarna stötte han på ett för honom okänt sällskap på ett nattöppet matställe.

Han övertygades att följa med på efterfest på en adress inte långt därifrån – ett beslut han sedan har ångrat djupt.

Väl där förändrades den vänliga stämningen snabbt. Med sparkar, slag och med hot om mer våld – bland annat med kniv – tvingades offret att lämna ifrån sig halsband, armband, mobiltelefon, id-kort och ett bankkort med tillhörande kod.

Tog ut pengar

Bankkortet användes sedan både till kontantuttag och kortköp, och mannen avtvingades också inloggningsuppgifterna till sin internerbank.

När rånarna vid ett tillfälle drog sig tillbaka till ett angränsande rum för överläggning med varandra, lyckades rånoffret smita från lägenheten och larma polis som dagen efter grep de misstänkta.

Fyra personer – tre män och en kvinna – åtalades för människorov, rån och övergrepp i rättssak sedan förövarna hotat döda sitt offer om han gjorde polisanmälan.

Kvinnan frias

Ångermanlands tingsrätt friar kvinnan från misstankarna om människorov och rån och dömer henne i stället till skyddstillsyn för ett antal småbrott. De tre männen döms däremot för brottet, även om rätten bedömer människorovet som mindre grovt. En 27-åring döms till fängelse i tre år och tio månader medan två 26-åringar får fängelse i tre år och åtta månader.

De tre ska också solidariskt betala runt 65 000 kronor i skadestånd till offret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer