Foto: Fredrik Israelsson / SVT

Löfven valtalade inför redan frälsta

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) valtalade inför flera hundra Sundsvallsbor på måndagskvällen. Han sparade inte på krutet i de inte oväntade attackerna mot Sverigedemokraterna och ”högern”, som S-ledaren uttryckte det.

Stefan Löfven inledde valtalet på Stora torget i Sundsvall med att relatera till sin bakgrund som fosterbarn i Sollefteå och den trygghet han fick känna som främling i en ny miljö.  

– Och då var det ett samhälle som inte pekade ut fattiga människor, eller mindre bemedlade som mindre värda, sa Löfven i något som verkade vara ett försök att styra den socialdemokratiska skutan bort från främlingsfientlighet och utanförskap.

Val 2018 Sundsvall

För det fick han applåder av den förhållandevis stora publiken som slutit upp för att lyssna på statsminstern.

Fick frågor om strömhopp

Löfven fick frågor om varför socialdemokrater i Sundsvall blir sverigedemokrater men kom knappast med någon kristallklar analys men tog tillfället i akt att angripa SD:s politik.

– Gång på gång låtsas inte minst Sverigedemokraterna vara vanligt folks parti. I budget efter buget så tar de från välfärden för att ge till de rikaste. Det är som att läsa Robin Hood baklänges och det är en tråkig läsning, sa Löfven och fick återigen ett bastant gensvar från publiken som tycktes bestå av övervägande delen redan frälsta.

”Vill slå sönder samarbetet”

Löfven varnade också för hotet mot samarbetet inom EU och även här var det Sverigedemokraterna som statsministern framför allt sköt in sig på.

– De vill slå sönder samarbetet i en tid när vi behöver samarbetet som mest, sa Löfven och varnade för att ta in högerextremister i värmen.

Men när det kom frågor från publiken om dubbelspår för järnvägen från Sundsvall söderut var svaren mera svävande även om statsministern påtalade vikten av en modern järnväg längs hela norrlandskusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet