Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ocean Gala lotsas ut från Utansjö hamn

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en lång väntan på att fartyget Ocean Gala skulle lämna Utansjö hamn. Men vid 17-tiden på torsdagskvällen anlände lotsbåten och en halvtimme senare seglade fartyget iväg.

SVT Västernorrlands reporter och fotograf hade hoppats få komma in på hamnområdet för att prata med båtens besättning, men grindarna var låsta

Det var tydligt ändå att människor var nyfikna på att se Ocean Gala lägga ut från Utansjö hamn. Människor har kommit för att titta på båten, men uppgiften att den skulle lägga ut klockan 16, visade sig inte stämma.

– Motorerna har varit igång sedan fyra tiden, berättar Rolf Lunneborg, reporter SVT Västernorrland.

Men strax före klockan 17 kom lotsbåten som ska hjälpa fartyget ut på öppet vatten. Och allt mer tyder på att fartyget är på väg att kasta loss.

– Tidigare var det ljust på bryggan och man kunde se rörelse där, men nu har de släckt ner.

Slutligen, efter fem månader i hamn, lämnade Ocean Gala, långsamt långsamt hamnen, klockan 17.21 för att vara exakt. Både Mariehamn på Åland och den estniska huvudstaden Tallin har nämnts som destinationsorter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet