41-åriga Lotta Rudholm misshandlades så allvarligt att hon senare dog av sina skador i juni i år. Gärningsmannen, en 33-åring som sedan februari haft ett förhållande med kvinnan, ringde själv till SOS Alarm och sa: – Jag har slagit min flickvän och det har gått åt helvete. Foto: Privat

Skadorna på Lotta Rudholm ska granskas

Publicerad

Lotta Rudholms skador ska granskas på nytt och fallet har drivits till Justitiekanslern och Europadomstolen.
Det skriver Expressen.
– Den tidigare rättsläkaren har redovisat skadorna på ett sätt som vi inte anser är korrekt, säger Maria Hallenius Henrysson, ordförande för Socionomer utan gränser till tidningen.

Lotta Rudholm från Härnösand mördades för snart exakt ett år sedan av sin före detta pojkvän i Stockholms förorten Bromma. Mordet blev mycket uppmärksammat sedan det framkommit att Lotta hade polisanmält pojkvännen, en anmälan hon sedan drog tillbaka – av rädsla – och förundersökningen lades ner i brist på på bevis.

Kort senare mördades hon. Pojkvännen dömdes till livstids fängelse, men överklagades till hovrätten där straffet sänktes till 18 års fängelse.

Inte redovisats korrekt

Nu hävdar organisationerna Socionomer utan gränser tillsammans med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) att Lottas skador inte har redovisats på ett korrekt sätt och att pojkvännens livstidsdom borde ha bestått. Organisationerna har nu drivit fallet till Justitiekanslern och Europadomstolen.

– Den tidigare rättsläkaren har redovisat skadorna på ett sätt som vi inte anser är korrekt. Om man hade redovisat skadorna på ett korrekt sätt hade påföljden blivit livstid, säger Maria Hallenius Henrysson, ordförande för Socionomer utan gränser till Expressen.

”Slag i ansiktet på familjen”

En ny rättsläkare har kopplats in och ska granska skadorna på nytt och komma med ett utlåtande. De har dock stött på patrull i sin kamp att få ut obduktionsbilderna på Lotta, vilket försvårat arbetet. Rättsmedicinalverket har avslagit begäran att få ut bilderna.

– Det här är ytterligare ett slag i ansiktet på familjen. Så här får inte rättssamhället hantera ett sånt här fall. Att man döljer information och försvårar för en obducent att kunna föra Lottas talan. Lottas familj är förtvivlad över att bli behandlad på det här sättet. Man blir lurad, bedragen och kränkt åter och återigen, säger Maria Hallenius Henrysson till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet