Till vänster Lotta Rudholm. Till höger anstalen Norrtälje. Foto: Privat/SVT

Lottas mördare flyttas till anstalt med högsta säkerhetsnivån

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige man som dömts för mordet på Lotta Rudholm från Härnösand flyttas nu till en avdelning på Norrtäljeanstalten med högsta säkerhetsnivån. Detta beslutar Kriminalvården eftersom risken för rymning och allvarlig misskötsamhet bedöms vara hög.

Beslutet kommer efter en utredning som Kriminalvårdens riksmottagning gjort. Där bedöms det bland annat att risken för att den 33-årige mannen ska rymma, bruka hot och våld eller annan allvarlig misskötsamhet är hög.

I utredningen rekommenderas placering i en avdelning med hög säkerhet och med personal som har vana att hantera personlighetsstörningar av antisocialt slag.

Får avslag på sin önskan

Själv har den 33-årige fången framfört önskemål om studier samt medicinsk och psykiatrisk behandling, gärna på anstalten Hall i Södertälje – men så blir det inte.

Istället blir mannen placerad i anstalt av säkerhetsklass 1 – den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter, utrustade för att klara av de mest riskfyllda fångarna. Just nu är en sådan plats för Lottas mördare reserverad på anstalten Norrtälje.

Läs mer om mordet på Lotta här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet