Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt kan sju personer i Örnsköldsvik drabbas. Hör avdelningschefen för LSS, Linda Mikaelsson, berätta om situationen. Foto: SVT

Så många kan drabbas i Örnsköldsvik om Humana stänger

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan beslutade Ivo att assistansbolaget Humana förlorar sitt tillstånd. Under tisdagen meddelade förvaltningsrätten att Humanas verksamhet får fortsätta, tills målet avgjorts i domstol. I Örnsköldsvik kan sju personer drabbas om bolaget tappar sitt tillstånd. 

Anledningen bakom Ivos beslut om indraget tillstånd ska ha varit flera faktorer, däribland ”bristande seriositet och arbetsgivaransvar”.

I hela Sverige kan totalt 2000 brukare beröras, varav 30 av dem är hemmahörande i Västernorrland. Örnsköldsviks kommun har sedan Ivos besked lämnades förra veckan genomfört en kartläggning av hur många brukare som kan komma att beröras i kommunen.

– Vi påbörjade kartläggningen samma dag, det handlar om sju personer som har beslut vid Örnsköldsviks kommun enligt LSS-lagen eller socialförsäkringsbalken. Beslutens storlek varierar, men totalt sju personer kan komma att beröras, Säger Linda Mikaelsson, avdelningschef LSS, vid Örnsköldsviks kommun.

”Oftast följer assistenterna med”

En kommun har ett så kallat basansvar, som innebär att de måste kunna ta över och erbjuda personlig assistans, exempelvis om ett assistansbolags tillstånd blir indraget, vilket innebär att Örnsköldsviks kommun har en rutin för den typen av ärenden. Om Humana läggs ner, kan vissa utmaningar för brukarna uppstå.

– Det påverkar brukarna i den bemärkelsen att det behöver i så fall riggas en ny anordnare som är ansvarig för att verkställa assistansen. I det värsta scenariot så kan det vara så att de anställda inte väljer att gå över till en annan privat vårdgivare om brukaren väljer det eller till kommunen. Risken är nog ganska liten för att det ska bli så, enligt min erfarenhet så följer assistenterna oftast med, säger Mikaelsson.

I klippet: Hör Linda Mikaelsson berätta vad som är ovanligt med Humana situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.