Luktgåtan är löst

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Det var inte kattkiss det var en blandning av metanol och råterpentin från pappersindustrin som luktade. Gåtan med stanken i Sundsvall är nu löst.

Den utredning som miljö och hälsoskyddskontoret i Sundsvall inledde på torsdagen har gett resultat. Lukten har lokaliserats till en tankbil som varit uppställd på industriområdet i Nacksta. Bilen var tömd och rengjord.

– Vi misstänker inget brott men ämnet luktar i mycket små koncentrationer så det räckte bra ändå, säger Magnus Hahne, miljöinspektör.

Ämnet är en blandning av råterpentin och metanol som avger en mycket skarp doft. Många som ringde kommunen på torsdagen och undrade vad som stod på, liknande doften vid kattkiss.

Kattkiss var det alltså inte. Det var en annan kemisk soppa, ett avfall, som transporterades från pappersindustrin i Sundsvall.

Men det är ett avfall med betydande luktkapacitet. Liknande transporter skedde till Sakab i Kumla tidigare i veckan och det ledde till lukt Eskilstuna, Örebro och Stockholm – för att nämna några orter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.