Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kronofogden berätta om beslagen som gjorts hos kriminella. Foto: Kronofogdemyndigheten

Lyckad utmätning av lyxartiklar hos kriminella

Publicerad

Kronofogden i Sundsvall har genom samarbete med polisen bara i år lyckats utmäta skulder bland kriminella värda 900 tusen kronor
och nu ska extrapengar göra att verksamheten kan utökas.

Genom att samordna resurserna och slå till samtidigt som polisen kan Kronofogden komma åt kriminella personer som annars håller sig undan och till synes inte har några tillgångar.

Lyxartiklar

Bara i år har man utmätt egendom till ett värde av 900 000 kronor bland den här typen av människor i Sundsvall. Ibland handlar det om rena lyxartiklar som påträffats hos personer som enligt uppgift helt saknar inkomst.

Foto: Kronofogdemyndigheten

– Vi har bland annat utmätt bilar, smycken och hemmabioanläggningar, berättar Gudrun Nystedt på Kronofogden i Sundsvall.

Extra resurser

Fram till nu har samarbetet med polisen bara skett på orter där Kronofogden finns men nu finns ett löfte om en tillfällig budgetförstärkning på 65 miljoner kronor under tre år, som kan göra att verksamheten kan utökas till orter där man inte finns idag. Till exempel kommuner som Ånge och Härnösand.

– Nu när vi får extra resurser så kommer vi att kunna vara med där också, konstaterar Gudrun Nystedt.

Foto: Kronofogdemyndigheten

”Ingen lyx utan inkomst”

På polisen ser man samarbetet som bara positivt.

– Det är jättebra. Man ska inte kunna ha guldkedjor, klockor och bilar om man inte har någon inkomst, säger Henrik Blusi som menar att det är viktigt att man sätter käppar i hjulen för de kriminella.

– Vi ska visa att det kriminella livet inte är så lätt och bekvämt, säger han.

Foto: Kronofogdemyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer