Kostprojektet startade för ett år sedan personal uppmärksammat att elva av de 30 som bor på äldreboendet hade gått ner i vikt.
Goda mindre mål
Rutiner och arbetssätt på boendet förändrades och började i stället utgå från en ny måltidsplan. Nu har man utökat måltiderna till sju måltider per dygn. Vid sjutiden serveras första måltiden på sängkanten – som en förfrukost så aptiten väl kommer igång till frukosten.
– Jag tycker det är bättre att flera gånger och äta lite. Än och packa i sig så man nästan inte kan gå, säger Gunvald Åslund, boende på Hallstaborg.
Trivsam ätmiljö
Kost är en viktig del för att minska risk för undernäring och beteendemässiga och psykiska symtom vid demens. Dessutom har man skapat trivsammare och individanpassad miljö vid måltiderna. Matsvinnet har minskat eftersom mindre mat blir över vid måltiderna.
Arbetssättet lockar fler
Nu ska alla särskilda boenden i hela Ånge kommun införa sju måltider och näringsberäknade menyer.
– Det är ju jätteroligt att det fått så bra spridning, säger Eva Berglund, enhetschef på Hallstaborg.