EU-migranternas framtid splittrar Moderaterna i Sundsvall.

M vill avhysa EU-migranter

Publicerad

När moderaternas kommungrupp sammanträdde under måndagen beslutades att partiet skulle stödja det tuffaste av tre tjänstemannaförslag om EU-migranter i kommunen. Men flera i partiet väljer att inte ställa sig bakom

När den moderata kommungruppen sammanträdde under måndagskvällen togs frågan om EU-migranterna i kommunen upp på dagordningen. Bakgrunden är tre tjänstemannaförslag där ett handlar om att avhysa EU-migranterna, ett om att upplåta ett begränsat antal platser mot en avgift i kommunens regi. Det tredje förslaget handlar om att kommunen upplåter riktiga bostäder och erbjuder barnen skolplats.

Lång ifrån eniga

Efter en lång debatt valde partigruppen att gå på linjen om avhysning. Men Både MUF och Moderata Studenter ställer sig starkt emot en avhysning då de anser att en avhysning inte går ihop med liberala värderingar och idén om den fria rörligheten. Även partiets ordförande, Viktoria Jansson ställer sig emot förslaget.
– Min personliga åsikt, vilket jag vill förtydliga, är att en avhysning i praktiken kommer att innebära samma sak som idag men med sämre förutsättningar. Människor kommer fortsätta att nytja den fria rörligheten, oavsett om man är fattig eller bättre belevad. Som EU-migrant har man rätt att vara här i tre månader därefter ska man kunna uppvisa en inkomstbringande sysselsättning eller studier för att få stanna. Det ska gälla alla och det är där fokus bör ligga, säger Viktoria Jansson.

Ska rösta emot partiet

Elin Nilsson är ledamot i kommunfullmäktige och argumenterar för alternativet där kommunen upplåter platser. Hon kommer att rösta emot partiet i slutet av september då beslut ska tas i kommunfullmäktige.
– Utsatta människor behöver minskad stress och inte ökad. Om tryggheten att barnen har värme finns blir det enklare att ta sig ur fattigdom och gå mot en sysselsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet