Magdalena Österling får inte köra lastbilen ännu. Det återstår en hel del teori och övningskörning först. Foto: SVT Ylva HolmgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Magdalena hoppade på lastbilsutbildning

Publicerad

Det är akut chaufförsbrist i landet just nu. Därför har Postnord startat ett samarbete med Arbetsförmedlingen, Drivers academy i Sundsvall. En yrkesutbildning som riktar sig till kvinnor, nyanlända svenskar och långtidsarbetslösa.

Magdalena Österling har tidigare jobbat som undersköterska men blev tvungen att byta karriär när hon bröt båda armarna.

Magdalena tog chansen upp att utbilda sig till lastbilschaufför. Ett yrke hon varit lockad av sedan hon var liten.

  – Jag har velat köra lastbil väldigt länge för min pappa körde lastbil hela min uppväxt. Ända tills han blev pensionär. Jag har åkt mycket med honom, berättar Magdalena.

Fruktsamt samarbete

Förra året startade Postnord tillsammans med Arbetsförmedlingen ett samarbete för att få mer yrkesverksamma lastbilschaufförer. Idag saknas det 3600 lastbilsförare i hela Sverige.

För att möta behovet startades Drivers Academy, en yrkesutbildning som riktar sig till kvinnor, nyanlända svenskar och långtidsarbetslösa.

 – E-handel och mycket gods som ska fraktas gör att det behövs chaufförer i framtiden. Och jag blir överlycklig över att det är så många tjejer som går utbildningen nu, säger Niclas Evertsson, distributionsområdeschef på Postnord.

Övervägande kvinnor

I Sundsvall studerar fjorton elever till lastbilschaufförer på Drivers Academy. Åtta av dem är kvinnor. Eleverna startade utbildningen i oktober och förväntas vara körklara nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer