Advokat Ulf Holst försvarade den man som först dömdes men sedan friades för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Nu när Riksåklagaren begärt resning i målet har Holst åter trätt in som mannens försvarare. Foto: SVT / arkiv

”Malinmannens” advokat om det säkrade DNA-spåret: ”Inte särskilt imponerad”

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Ulf Holst var den 19-årige så kallade Malinmannens försvarare i de två rättegångar där den misstänkte först dömdes för mord och sedan frikändes. Holst är skeptisk till att det blir resning i Högsta domstolen.

– Fallet är preskriberat, och då krävs nya omständigheter. Om det här är nya omständigheter vet jag väl inte. DNA-spåren var ju kända redan då, säger han till SVT Västernorrland.

Ulf Holst understryker att det han vet om de nya uppgifterna i Malinfallet är det han tagit del av i media.

– Jag har inte fått ett enda papper ännu, ingenting.

Fallet Malin Lindström

Så då är du alltså inte förordnad som försvarare till din förra klient?

– Nej, inte ännu i alla fall. Och jag kanske inte blir det heller. Vi vet ju inte vart det här tar vägen.

Men har du pratat med din gamla klient med anledning av det här?

– Det vill jag inte gå in på.

”Inte imponerad”

16-åriga Malin Lindström från Järved försvann spårlöst i Husum den 23 november 1996 och hittades brutalt mördad i ett skogsparti ett halvår senare.

Efter den friande hovrättsdomen mot den misstänkte 19-åringen har Malinfallet varit ett så kallat kallt fall. Ingen annan person har hörts som misstänkt i ärendet under årens lopp.

Nu har temperaturen för det kalla fallet höjts avsevärt sedan polisen nått ett genombrott i undersökningen av det DNA-spår som fanns på Malins kropp. Överåklagare Mats Svensson arbetar som bäst med en resningsansökan till Högsta domstolen.

Vad säger du om det här?

– Av det jag tagit del av hittills är jag inte särskilt imponerad. Det var tydligen inte Leif GW Persson heller. Han sågade det hela jäms med fotknölarna, säger Ulf Holst.

”Han kan känna sig lugn”

Men om det nu skulle bli en ny process?

– Jag har svårt att tro det, utifrån det jag vet nu. Jag tror det faller på att det redan är preskriberat.

Men om nu åklagaren kan hävda preskriptionsavbrott för att den tidigare misstänkte varit både häktad och åtalad?

– Det måste hur som helst ha kommit fram nya omständigheter för att Högsta domstolen ska ta upp fallet. Och att det fanns DNA var ju känt redan 1997. Det åberopades också i domstolarna. Det som hänt nu är att polisen bestämt sig för att analysera DNA:t på ett annat sätt, säger Ulf Holst.

– Min förra klient har två skäl att känna sig lugn. Dels finns en laga kraftvunnen dom där han frikänts. Dels är fallet preskriberat sedan länge.

Den så kallade Malinmannen är numera i 40-årsåldern och bor på en annan plats i Sverige.

Ulf Holst – numera Umeåadvokat

Ulf Holst är numera stationerad i Umeå. Under 1990-talet och en bit in på 2000-talet drev han en advokatfirma i Örnsköldsvik tillsammans med Gunnar Bodén.

1997 blev han förordnad som offentlig försvarare för den 19-årige man från Örnsköldsviksområdet som anhölls och häktades som misstänkt för mordet på Malin Lindström.

19-åringen fälldes i tingsrätten mot sitt nekande, och överklagade. Hovrätten för nedre Norrland ansåg inte att bevisningen mot honom höll och frikände honom.

Vid den tidpunkten och med den tidens teknik var den mängd DNA som hittades på offret för liten för att kunna knyta en förövare till mordet.

Fotnot: Preskriptionen för mord togs bort i Sverige för tio år sedan, men i Malinfallet inträdde preskription 15 år efter brottet (det vill säga 2011) eftersom den åtalade mannen i de tidigare rättsprocesserna var under 21 år när mordet begicks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet